Екатерина Захариева: Съветът на ЕС днес няма да приема решение срещу Полша

eu2018bg.bg
share

Вицепремиерът Екатерина Захариева, която председателства днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси, съобщи, че министрите няма да приемат решение срещу Полша.

Тя уточни, че заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс ще представи предложението на ЕК за задействане на чл. 7 от договора за ЕС срещу Варшава. Захариева добави, че по-късно днес главният преговарящ на ЕС по въпроса с напускането на Великобритания Мишел Барние ще обсъди със Съвета хода на разговорите с Лондон.

Вицепремиерът ще запознае колегите си с приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Стратегически приоритет за нас е свързаността на Западните Балкани и тяхната европейска перспектива. Според нас сега има възможност регионът да получи политически знак, че мястото на нашите приятели и съседи е в Европа, когато са готови, посочи Захариева.

Тя осъди убийството вчера на словашкия журналист Ян Куциак. Надявам се словашките власти да разследват това ужасно убийство възможно най-скоро, добави вицепремиерът.

Водещи новини

Още новини