Валери Симеонов за казуса с Михаил Цонков: Това е поредна провокация на Турция

Булфото (архив)
share

Поставихме въпроса за основната и голяма болка на Бургас за почетния гражданин Михаил Цонков, както и неговите колеги, които са призовани от съда в Лозенград в качеството си на обвиняеми да се изправят пред турски съд за нещо, за което българският съд ги оправда. Това каза председателят на НФСБ Валери Симеонов след среща със служебния външен министър Ради Найденов.

„Това е недопустимо и поискахме от министър Найденов да изрази позиция на българската държава категорично против този пореден провокативен акт. Това е поредна провокация на Турция“, заяви той.

„Същото ще поискаме от министър-председателя Огнян Герджиков и от Министерство на правосъдието категорично да откажат да съдействат за предаването на доблестни български граждани на несправедливия турски съд“, зарече се Валери Симеонов.

По думите му в случая не става въпрос за юридическо основателно дирене, а за провокация. Той уточни, че Михаил Цонков и колегите му вече са призовани от Бургаския окръжен съд на 21 март да се явят да им бъде връчена призовка. „Това няма да се размине безболезнено, поне в Бургас, гарантирам“, заяви председателят на НФСБ.

„Не може да искат да съдят в Турция български гражданин, който е изпълнил своите задължения като граничен полицай в защита на границата на България. Да го викат да го съдят в турска държава, въпреки че въпросното деяние е извършено в български териториални води“, каза още той.

Водещи новини

Още новини