Назад към 2001 - ва година

share

„Калфин се разсърди на социолозите”, „Скандал по време на дебата, заради агенцията, която обработва данните...”
Това са само част от заглавията, които последваха реакцията на Калфин по време на дебата. Да, като визия, като опаковки – организацията беше супер. С изключение на социологическата агенция. А аргумента „най-ниска цена”, на фона на „най-висока зависимост” от актуалното правителство беше меко казано несъстоятелен. За това и коментарите в глобалната мрежа бяха крайно негативни по отношение на този избор. А на този фон репликата на Плевнелиев, че не се интересува от социология, защото за него избора на народа е важен прозвуча доста нелепо. Защото по-изкуствен продукт от него, поне за последните 50 години телевизионната реклама едва ли е произвеждала у нас.

Цитат: „Резултат от трибоя: 33,8% за победителя, 18,3% за втория, 18% за последния. Само 28% от анкетираните са повлияни от дебата за личния си избор на 23 октомври. Имената - утре в централните новини на БТВ”

Припомням, че митичните „втори” и „трети” си сменяха поне два пъти имената, но зрителският вот се преобърна в едната или в другата посока, макар и тия, сменящите се, да не стана съвсем ясно кои са, но можеше да се предположи. Единственото което ми липсваше беше познатия призив от Биг Брадър:
„И така... текат последните две минути...”
А след две минути:
„Имаме още две допълнителни минути...”

Забавна тръпка, ама вече видяна!

Също както и едни други данни, също видяни от максимално широк кръг потребители на социологически данни, съвсем пред прага на едни други избори, през 2001-ва година:
Цитат: „За кого ще гласувате?”

"Алфа Рисърч", "Медиана", "Галъп", НЦИОМ, "Сова Харис"

Петър Стоянов - 41-43% 48-51% 43-49% 47, 6% 54%
Богомил Бонев - 24-26% 23-26% 22, 5%-27, 5% 23, 9% 17 %
Георги Първанов - 22-24% 22-25% 19, 5-24, 5% 20, 16% 20%

Историята се повтаря, пак...

А кое в историята се изражда във вид на фарс, как мислите? Точно такива повторения... За това може и да се намери някой сърдит социолог, който да се нахвърли на Калфин, да извади дебела тетрадка и сложна математическа формула, по която изчислява верността на посочените от него данни. Вероятно посочени със същата достоерност,  на тези от 2001-ва година...

Не се сещам Първанов да тръгна на поход срещу социолозите. Не вярвам и Калфин да го направи след 23-ти. Нещото, което успях да уловя в момента, в който той удържа с труд емоцията си бе желанието да запази и тяхното достойнство.


Дани Иванов

Водещи новини

Още новини