"Галъп": Разликата между Калфин и Плевнелиев се топи

Интернет
share

Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев е лидер в кандидат-президентската надпревара, следван от кандидата на БСП Ивайло Калфин, който разполага с почти двойна преднина пред следващия претендент - Меглена Кунева.

Това сочат данните от проучването на нагласите на "ББСС Галъп интернешънъл", проведено между 28 септември и 8 октомври сред 1006 души.

Според изследването за Плевнелиев биха гласували 29 %, за Калфин - 21 на сто, а Меглена Кунева би получила подкрепа на 11 % от гласоподавателите.

В сравнение със септемврийското проучване на "Галъп" ръстът в подкрепата за кандидата на ГЕРБ е 2%, на Калфин е 6 на сто, а Кунева губи 2 %.

В случай, че на балотаж се явят Плевнелиев и Калфин, резултатите ще бъдат в съотношение 39% към 24%, а негласуващите ще бъдат 31 на сто. Има и 6 % колебаещи се. При конфигурация Плевнелиев срещу Кунева гласовете ще бъдат 36 на сто срещу 25 на сто в полза на бившия регионален министър.

Кандидатът за вицепрезидент на левицата Стефан Данаилов е личността, която се ползва с най-сериозно доверие сред хората. 44 на сто му вярват, на второ място е Кристалина Георгиева, следват Георги Първанов и Росен Плевнелиев с 43 %, премиерът Бойко Борисов с процент по-малко.

45 % от участвалите в проучването не одобряват действията на кабинета при размириците в Катуница, срещу 26 на сто ги одобряват, а 29 % нямат мнение.

При политическите партии картината е следната: подкрепата за ГЕРБ е 32 %, за БСП биха гласували 20 на сто, за ДПС - 8 на сто. Хората, които са заявили, че няма да гласуват са 31 %.

Изследването на "Галъп" е правено по метода на личното стандартизирано интервю.

Водещи новини

Още новини