Калфин: Президентът трябва да има право да насрочва референдум

Булфото
share

Свободата, достойнството и правата на българските граждани са основните теми, които не трябва да се обсъждат само на семинари.

Това каза кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин на среща с КНСБ.

В момента институциите не работят по дневния ред на българските граждани. Парламентът и правителството имат паралелна реалност, допълни той.

Според Калфин държавният глава трябва да има правомощия по отношение правото на вето и референдумите. „Законът за референдумите трябва да се облекчи. Президентът да има право да насрочва референдум, а не само да предлага на правителството”, каза Калфин.

Според него е необходим нов закон за Консултативния съвет за национална сигурност. Решенията на съвета трябва да ангажират и институциите с някои действия или поне парламентът да разгледа въпроса, обсъждан от съвета, смята Калфин. Бедността в България е заплаха за националната сигурност, каза той.

Кандидатът за президент смята, че чрез администрацията си държавният глава трябва да участва в заседание на социална тема - например на Икономическия и социален съвет и в парламентарните комисии, докато се изготвят законите.

Ивайло Калфин заяви, че България трябва да участва в решаването на проблемите на Европейския съюз и да има активна политика за това.

Водещи новини

Още новини