Росен Плевнелиев: Конфликтът в Катуница беше разпален предизборно

Булфото
share

Всеки ден се срещам с хиляди хора и те не се интересуват толкова много от темата "Катуница". Те искат кандидат-президентът да поеме ясен ангажимент дали ще надградим базата, по която работим от две години.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев.

Единствено медиите ме питаха за етническото напрежение, не и хората, с които се срещах. Важно е този чисто криминален случай да не се превръща в междуетнически конфликт, защото има такива опити. Прокуратурата и изпълнителната власт трябва да вземат решителни мерки, за да се предотврати това, допълни той.

Търсим общоевропейско решение за интегриране на ромите. С помощта на еврофондовете направихме национални центрове за професионалното им обучение, като президент ще продължа да работя в тази посока. Ромите трябва да получават не пари и различно третиране, а икономически шанс за интеграция, посочи Плевнелиев.

Подкрепен съм от ГЕРБ, но не съм член на партията. В последните две години върша нов тип политика - с ежедневни срещи с хората и качествено изпълнение на поверените ми проекти. През 2005 г. беше сключена безпринципната тройна коалиция. Такива коалиции не работят и управлението на тройната коалиция го показа - така отговори Плевнелиев на въпрос по повод искането на Волен Сидеров "Атака" да оглави МВР.

Не трябва да остава усещането за несправедливост у гражданите и след случая в Катуница институциите с проверките си трябва да установят нарушенията - неплащане на данъци, заплахи, подклаждане към насилие, защото в последните 20 години това не е правено. Ако стана президент, ще направя така, че съответните служби да си вършат по-добре работата.

Не е случайно, че конфликтът в Катуница беше разпален предизборно. Политическите партии трябва да се дистанцират от случая, да не го използват за предизборни цели и да подкрепят изпълнителната власт в действията й за нормализиране на ситуацията.

Не искам да се връщам към скандала с подкупа, но още веднъж казвам, че такъв не ми е искан и не съм давал, каза кандидат-президентът на ГЕРБ. Той заяви, че това е манипулация от страна на опонентите му и припомни думите на Гьобелс: "Повтори една лъжа 1000 пъти и тя ще стане истина". Плевнелиев каза, че няма приятелски огън от страна на Цветан Цветанов по него (след изказване на вътрешния министър тръгна скандалът с искания от общински съветници подкуп - б.а.).

Водещи новини

Още новини