ЦИК: Може още днес да обявим партията, купувала гласове в Бобов дол (видео)

share

Разследване на "Здравей, България” за принуда за гласуване за конкретна партия разбуни духовете в Бобов дол. След случая прокуратурата се самосезира.

"Първо трябва да проучим сигнала и всички обстоятелства по него. ЦИК е институция, която трябва да гарантира това българите да участват в законни и свободни избори. Ние няма да разследваме престъпление, а ще се опитаме да вземем всевъзможни мерки, за да успокоим тези хора, че имат институционална подкрепа”, коментира в "Здравей, България” говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

"Смешно е, че ние журналистите показваме изборните престъпления, а след нас се сезира прокуратура, МВР, ЦИК. Тези престъпления са масови и вместо ние да отразяваме как са ги хванали, трябва да им показваме и те да взимат мерки”, коментира от своя страна разследващият журналист Васил Иванов.


На въпрос има ли право ЦИК да съобщи името на партията-нарушител в Бобов дол, Томов обясни, че ако комисията прецени, че има нарушение на изборното законодателство, може още днес да каже името й.

"Много вероятно обаче е партията, стояща зад човека в репортажа, да каже, че няма нищо общо с него и отново нищо да не се докаже”, поясни говорителят на ЦИК.

Водещи новини

Още новини