Прошков: Ние не си отглеждаме Руменовци

Булфото
share

В държава, в която три от пет човека биват подслушвани в момента, няма как от "България на гражданите" да нямаме съмнения в подслушване. Нашият сигнал, изпратен до прокуратурата, за действията на частна структура, която следи политици, бе преди този на лидера на социалистите Сергей Станишев. Не искаме този милиционерски подход - в страна, в която няма икономика и всичко е сринато, така да се следят хората. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ Прошко Прошков.

Той обяви, че партията има изградени три платформи, в които вижда подобряване на ситуацията у нас: България на гражданите, България на растежа и България на бъдещето. Първата изисква реформи, насочени най-вече към Конституцията. Нужно е премахване на политическите квоти в съдебната система, тъй като без честен съд няма бизнес, подчерта Прошков. Той иска намаляване на народните представители, не защото страната няма възможност да им плати заплатите, а защото няма нужда от тях. Движението иска да бъде предоставена възможност на гражданите да имат натиск върху системата и управляващите, но автентичен натиск, а не през органи и институции.

Под "България на растежа" Прошко Прошков вижда икономиката, подобряването на бизнесклимата, запазване на ниските данъци. Не може един закон да се сменя по седем пъти годишно и да се побъркват инвеститорите. Трябва и администрацията да охлаби веригите си около фирмите, да се спре монополизирането на секторите, смятат от партията.

Това, което гарантира бъдещето на нацията - здравеопазването, образованието, са основните цели на "България на бъдещето", уточни той.

По думите му, у нас кризата не е циклична, както в Германия, а е структурна и се дължи на липса на реформи. Има няколко мерки, които ние предлагаме, и те не са популистки, а реално изпълними с малки стъпки, каза той.

Той не вижда пътя за подобряване на състоянието в България с национализация на компании. Ако в кварталната бакалия саламът се национализира, той няма да стане по-евтин, а ще изчезне и ще се появява само по празниците. Не това е решението, категоричен бе той.

На въпрос за вътрешни проблеми в партията в Сливен, политикът отговори, че там има човек с много голямо его. "Движение България на гражданите" не търпи ултиматуми. Ние не си отглеждаме Руменовци, заключи той.

Водещи новини

Още новини