МЗХ продължава да надгражда подкрепата за развъдна дейност и селекция в сектор „Животновъдство”

Министерство на земеделието и храните
share

МЗХ продължава да надгражда подкрепата за развъдна дейност и селекция в сектор „Животновъдство”. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев по време на откриването на изложението „Ден на българския производител“, което се провежда в Сливен, съобщават от пресцентъра на аграрното ведомство.

Той информира, че в момента  е активен третият програмен период, през който се подпомага дейността на развъдните организации. Това става възможно чрез Държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните.

Заместник-министърът припомни, че през месец май помощта бе пренотифицирана за прилагане до 2029 г., като размерът за тази година е 9 млн. лв. и в нея за първи път е включено и извършване на геномна оценка на млади разплодни животни от комерсиални породи говеда.

„Това е генетичен анализ, който позволява по-добро планиране и селекция на животните, като до края на годината ще се направи анализ на близо 7600 животни“, допълни още той.

Ще изчезне ли българското мляко? Ферми продължават да фалират

По време на събитието животновъдите, селекционерите и земеделските производители представиха резултатите от свършената работа, насочена към запазване на съществуващото у нас биологично разнообразие, усъвършенстване на породите и добив на качествени суровини и продукти. В тази връзка заместник-министър Стратев уточни, че в у нас има 54 развъдни организации от различни направления.

„България е страна с утвърдени традиции в развитието на животновъдството, но за да бъде то конкурентноспособно, е необходимо прилагане на иновативни технологии в производството“, категоричен бе той.

По думите му, важно е да се продължи с дейността на целенасочената развъдна дейност, да се полагат стриктни грижи за здравето на животните и околната среда и да работим в синхрон с европейските политики за сектора.

На събитието присъства и заместник-министър д-р Мирослав Маринов. Двамата заместник-министри връчиха награди на част от най-елитните породи като Черношарената порода говеда и бици от породите Вагу и Хайланд, отличени в конкурс.

По време на форума сектор „Говедовъдство" бе представен от над 150 животни. В изложението бяха включени още девет породи коне и зайци. Част от събитието е и фермерски пазар, на който бяха представени месни, млечни и пчелни продукти.

В събитието участваха още кметът на Сливен Стефан Радев, представители на Българската агенция по безопасност на храните, експерти от МЗХ, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството инж. Георги Йорданов и браншови организации от сектор „Животновъдство“.

Водещи новини

Още новини