Над 11 000 животни ще бъдат умъртвени заради птичи грип в Стряма

Pixabay
share

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на птичи грип в птицевъдна ферма в село Стряма, община Раковски. 

В нея се отглеждат 6 842 фазана, 375 диви американски пуйки и 3 750 яребици.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Стряма, Калековец и Трилистник. 

В 10-километровата наблюдавана зона влизат още Раковски, Момино село,  Ясно поле,  Динк, Крислово, Калековец, Труд,  Желязно, Войводиново, Скутаре,  Рогош, Маноле, Манолско Конаре, както и Пловдив. 

С цел ограничаване на болестта и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

БАБХ констатира огнище на птичи грип в хасковското село Константиново

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве, пише БНР. 

Водещи новини

Още новини