Заради птичи грип унищожават над 12 600 патици във Ветрен

  • 13 март 2024 13:38

  • 366
  • 1
Заради птичи грип унищожават над 12 600 патици във Ветрен
© pixabay

Огнище на птичи грип е регистрирано в землището на град Ветрен в Пазарджишка област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Населеното място е в община Септември.

Инфлуенца А е установена в животновъден обект, в който се отглеждат близо 12 600 патици мюлари. Заболелите и контактни патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин, за да се ограничи заболяването и да не се допусне неговото разпространение и на други места, уточняват от БАБХ.

Умъртвяват над 9 510 патици от ферма с огнище на птичи грип

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат гр. Ветрен в община Септември и село Аканджиево в община Белово.

Определена е и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат селища от трите общини Септември, Белово и Лесичово. 

Това са гр. Септември и селата Долно Вършило, Горно Вършило, Славовица, Виноградец и Карабунар. Също гр. Белово и селата Дъбравите, Мененкьово и Момина клисура, както и селата Лесичово и Церово в община Лесичово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че патешко месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Последвайте канала на

Нора Виткова
366 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.13 | 14:54

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:=====>> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини