Огнище на птичи грип в Димитровградско

  • 22 февруари 2024 17:50

  • 688
  • 4
Огнище на птичи грип в Димитровградско
© Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в село Черногорово, община Димитровград.

Причинителят на болестта е установен в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на селото. В животновъдния обект се отглеждат около 40 000 броя птици, съобщиха от БАБХ.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: с Черногорово, с. Брод и с. Воден, община Димитровград и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: Димитровград, с. Бряст, с. Радиево, с. Голямо Асеново, с. Долно Белево, с. Златополе, с. Райново, с. Крепост, общ. Димитровград, както и с. Александрово, с. Нова Надежда и с. Узунджово, община Хасково.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Умъртвяват над 9 510 патици от ферма с огнище на птичи грип

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
688 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 09:49

4
❤️ Г­­­о­р­­е­­­щ­­­и­­ ­м­­­о­­м­­и­ч­­­е­­­т­­а­ ­­­в­­­и­­­ ­­­о­ч­а­к­­в­а­т ­-­­ X­­1­8­.­F­­­U­­­N

2024.02.22 | 22:11

3
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.02.22 | 19:29

2
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone
АЙДЕ.ПАК

2024.02.22 | 19:28

1
НЯКОЙ.ПРАВИ.УСЛУГА НА.ПОЛСКИТЕ.ФЕРМЕРИ

Добави коментар

Водещи новини