Средствата по втория транш за т.нар. „украинска помощ“ за земеделските производители ще бъдат осигурени

МЗХ
share

Средствата по втория транш за т.нар. „украинска помощ“ за земеделските производители ще бъдат осигурени. Това стана ясно на среща на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и представители на браншови организации.

Министър Тахов заяви, че ДФЗ е в пълна готовност за изплащането на помощта. Той припомни, че средствата се осигуряват през националния бюджет и те са били заложени за 2022 и 2023г.

„Разликата за настоящата година е, че парите не бяха бюджетирани. След проведена среща и подписан меморандум на 12 февруари 2024 г. с предишния състав на МС бе обещано средствата по втория транш да бъдат изплатени до 30 септември 2024 г., въпреки  че такива налични в бюджета няма. Георги Тахов припомни и как са осигурени парите по предходния транш.

Министърът на земеделието посочи, че по втория транш трябва да бъдат разпределени над 300 млн. лв. на над 53 хил. фермери.  От своя страна финансовият министър Людмила Петкова заяви, че браншът има сключено споразумение и то ще бъде изпълнено. „Ще направим всичко възможно да не се стига до актуализация на бюджета. Спазваме сроковете, за да изплатим помощта до 30 септември“, каза още тя.

Ето кога ще дадат второто плащане за земеделците за т.нар. украинска помощ

Министерство на земеделието и храните е изготвило проект на Постановление на МС за разпределение на парите. „С вицепремиера Петкова уточняваме номинала, който ще ни е необходим на база на вече достигнати прагове от първо плащане. Максималният интензитет за тази помощ е 280 хил. евро”, заяви Георги Тахов.

Той разясни, че указанията по процедурата са готови и ще бъдат утвърдени на УС на ДФЗ , след като се приеме Постановлението от МС и страната ни получен одобрение на двете нотификации от ЕК. „Този път няма да се налага прием, а ще има само изменение в бюджета за условностите. След като УС на ДФЗ утвърди указанията ще пристъпим към организация за изплащане на сумата“, допълни още той, съобщават от МЗХ.

Водещи новини

Още новини