Националният съвет по храните има за цел да отговори на потребителските нужди

share

Националният съвет по храните има за цел да отговори на потребителските нужди.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при откриването на първото заседание на Националния съвет по храните, което се проведе чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/.

Десислава Танева е предложила възлагане на експертно изследване на потребителските очаквания. "По този начин ще стъпим на научна база за очакванията на потребителите при обсъждането на бъдещите политики и общата визия за управление на сектора.

Най-важната задача за всички нас е потребителят да остане удовлетворен, когато отиде в магазина и да плаща справедлива цена", е отбелязала тя. По време на срещата земеделският министър е съобщила, че е направена необходимата организация за преиздаването и приемането на административни актове във връзка с приетите промени в сектор храни, а именно Закон по храните и Закон за управление на агрохранителната верига. Членовете на съвета са били запознати с изготвените проекти на нормативни актове, във връзка с приемането на тези закони.

На днешното заседание са били избрани двама заместник-председатели на Националния съвет по храните. Това са министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски, избран от браншовите асоциации.

В съвета влизат представители на редица държавни институции, сред които Министерство на икономиката, Министерство на околната среда и водите, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието, Национално сдружение на общините в Република България, БАБХ, Центърът за оценка на риска по хранителната верига, както и представители на браншовите организации на производители, преработватели и/или дистрибутори на храни.

Водещи новини

Още новини