Засилват санкциите за земеделци, причинили пожари

share

И тази година възникнаха редица пожари вследствие на небрежност на земеделски стопани. Планираме допълнителни санкции, но и до момента опожарените площи няма да бъдат подпомогнати – т.е. тези стопани няма да си получат субсидиите, ако това е основната причина, поради която палят стърнищата. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов.

По-големият проблем е при хората, които стопанисват пасищата и решиха скоропостижно да ги разчистят. Най-лесният вариант е запалването им или използването на тежка техника, при което също има риск от пожар. А и август месец, в разгара на пожароопасния сезон, не е най-подходящото време за разчистване на пасища, заяви Костов.

Първата мярка, която ще приложим, е ограничаването на типовете техника. А хората, на чиито площи е възникнал пожар поради тяхна небрежност, ще бъдат лишени от правото да кандидатства за вземането под наем на държавни и общински площи за срок от 3 г. Целта на тези мерки е превенцията – да се научат, че не трябва да го правят, подчерта зам.-земеделският министър.

Водещи новини

Още новини