Патентоваха три нови сорта добруджански фасул

Булфото
share

Добруджанският земеделски институт ще патентова три нови сорта фасул - "Блян", "Устрем" и "Вежен", съобщи професор Димитър Генчев от селекционната база пред БТА.

Той посочи, че фасулът като протеинова култура, богата на оксиданти, има голяма перспектива, ако в страната се увеличи производството на семена. В семенните обвивки на боба се съдържат т. нар. диетични влакнини, които служат като попивателна на токсини в човешкия организъм и предпазват от онкологични заболявания, поясни селекционерът.

Научният работник добави, че особено високо е съдържанието на оксиданти в шарения боб, какъвто е и "Вежен". При дъждове новите сортове, създадени в института, не полягат на полето и реколтата може да бъде прибрана със зърнокомбайн, което е важно предимство. Чушките не се разпукват, докато фасулът узрее хубаво, каза професор Генчев.

По думите му времето за сваряване на зърната на директен огън е под два часа. Земеделските стопани вече ще вземат допълнителна субсидия за протеинови култури, но Добруджанският земеделски институт не може да осигури достатъчно семена за производство.

Площите с фасул в научната база, която предлага предимно от т. нар. базови семена, достигат 200-300 декара, каза селекционерът. По думите му повече семепроизводители трябва да сеят фасул, за да се възроди масовото производство на протеиновата култура. От 300 000-400 000 декара преди две-три десетилетия площите с фасул в страната са намалели многократно.

Водещи новини

Още новини