И много труд да хвърлиш, в "завода" под небето няма гаранция да получиш очаквания резултат. Така Рамуш Чауш, производител на био ягоди от гоцеделчевското село Дъбница, коментира метеорологичните условия и дъждовете тази пролет, които са причина да очаква една-трета по-ниски добиви от своите около 30 декера ягодови насаждения.
Идеален плод, скапал си се от работа и в един момент майката-природа не прощава, казва той, цитиран от БТА. Четири сорта отглежда Рамуш Чауш и ги представя: холандския хани уан /най-сладкия, преведено означава мед/, зенга зенгана /известен и като мерцедесът на ягодите с превъзходен аромат/, полка /създаден от поляците, които са сред основните производители на ягоди в Европа/ и нова горела /български, едър, много красив/.
Дъждовете нанесоха сериозни щети - една трета от продукцията заедно с плода просто загни, не може да диша спокойна кореновата система и хлорофозата ги съсипа, обяснява стопанинът, чието производство е сто процента екологично, тъй като не ползва никакви химически препарати.
За тези осем години, откакто го развива, е спечелил уважението на хората затова, че произвежда ягоди без нито грам химия. Растението, по думите му, си е жива душичка и в зависимост от това колко му дадеш, толкова и може да получиш. При най-добри условия американците са постигнали от декар около четири тона и половина продукция, а при Рамуш добивът е около два и половина до три тона.
До миналата година холандска фирма, която му е помогнала при създаването на насажденията, е имала грижа и за пазара. Но сега трябва да се справя сам, след като холандските партньори, които са искали да изградят в района и фабрика за шоково замразяване на плодове, са се отдръпнали, заради неблагоприятните за тях в момента условия да инвестират. Само двама са останали и хората в района, които отглеждат ягодови насаждения, създадени от холандците, а са били трийсетина в околните села.
Сега е началото на беритбата, пълнят се по 20-30 касетки на ден и се продават под навес до шосето за Гоце Делчев, разказва Рамуш Чауш. Все още не е сезонът за бурканите, може би след десет дни ще започне активно да се консумира и търси ягодата, обяснява той. Тогава може да бере и до един тон на ден от сладкия плод при най-добра организация. Основно идват прекупвачи. Доста ягоди заминават за Банско като курорт и туристически център. Но около 70 процента от произведеното се продава на сергията на пътя край ягодовите насаждения.
Когато стоката ти е добра и читава и ти си читав като производител, хората те търсят, коментира Рамуш. Тръгнеш ли ти да търсиш клиенти, вече губиш, убеден е той. Не е променял и цената, откакто произвежда ароматните и вкусни плодове - в момента е 3 лв. за килограм, може да падне до 2.50 лв., независимо, че прекупвачите, я предлагат сега по 4.50 за килограм. Това според него е и сериозният проблем на производителя, че друг му предлага стоката.