Субстанцията „кръв на прах“ или „суха кръв“ се внася в България повече от двадесет години. България е най-големият вносител на „суха кръв“ в Европа. Това е отпаден продукт от кланиците и се пакетира и заравя в специални септични ями. Български търговци обаче използват този отпаден, пише politikata.net, цитиран от "Блиц".
„Сухата кръв“ реагира при химични проби на белтъчина т.е. „месо“. Влага се в саламите и е се калкулира като цена на месо. Във всяко месо има и мазнина. В „сухата кръв“ няма, коментират експерти – месопроизводители.
Според тях България е най-големия вносител на свинска мас на „прах“. Тя се вкарвала не само в саламите, но и в кашкавалите, сиренето, млякото, шоколадите и сладоледите. При тестване на саламите тази мазнина била около 30%.
“Карагенан е друг продукт, който се вкарва чрез „шприцоване“ в пилета, пържоли – и затова те „набъбват“ двойно и тройно, за сметка на водата, която се продава на цената на месото. Когато ги готвите обемите им намаляват с толкова, защото водата се изпарява, но за вас остава карагена, разкриват още месопроизводители.
България е най-големият вносител на „суха кръв“ в Европа
- 12.03.2014 | 10:07
- 7324