Салами с опасна бактерия заляха българския пазар

  • 12 януари 2012 19:31

  • 10549
  • 7
Салами с опасна бактерия заляха българския пазар
©

Опасни испански салами са залели магазините "Метро" в 9 държави, в това число и България, в началото на годината.

Европейската комисия съобщи за колбаси, съдържащи опасната бактерия Listeria monocytogenes. Тя може да предизвика стомашно-чревни разстройства, болки в мускулите и ставите, висока температура.

Според лекарите микроорганизмът е най-опасен за хората с отслабена имунна система и може да доведе до развитие на енцефалит и менингит, както и до спонтанни аборти при бременни жени. Първото съобщение за опасния салам е постъпило на 3 януари. Оплакали са се клиенти на магазин във Великобритания.

На 6 януари става ясно, че дадените проби са положителни за Listeria monocytogenes и се предприема изтегляне на саламите от всички магазини на веригата. Свалени от щандовете са четири вида колбаси, които са произведени за "Метро" от испанска фирма и се продават като собствената марка "Тапас" на немската компания.

Българският клон на "Метро" изтегля салама "Чоризо слайс", шунката "Серано слайс", "Серано резерва" и "Трио еспаньол слайс", всички под марката "Тапас". Уведомени за проблема са и клиентите на фирмата, уточниха от "Метро Кеш енд Кери България". Те обещават пълно обезщетение за всички засегнати клиенти. Освен във Великобритания и България опасните салами са влезли в магазините "Метро" и в Белгия, Германия, Гърция, Унгария, Холандия, Руската федерация и Словакия.

Това става ясно от съобщение на Европейската комисия, направено чрез системата за бързо оповестяване за опасни храни, пуснато на 11 януари. Засега няма данни за пострадали хора от заразените салами.

Последвайте канала на

Десислава Станева
10549 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Пламен Валентинов

2017.09.27 | 12:58

7
Вчера силикон на промоция от Франция, днес салам на промоция от Германия. Абе тия тлъсти западняци много знаят да ни критикуват нас българите във всяко отношение. Ама ми писна от храните им мутанти, дето постоянно заливат пазара. И вървят с гарнитура хранителни добавки и лекарства от аптеката. Вече съм за референдум за излизането ни от тази паразитна и тежко болна организация - ЕС. Стига подигравки с доходите ни и със здравето ни ..
KFM

2015.03.10 | 10:22

6
KFM-Благоевград, това е доставчикът на саламите!
1

2014.09.13 | 12:20

4
ТИЯ ПУТКИ ОТ САНИТАРЕН КОНТРОЛ КАДЕСА? КОЛКО ПРОДАЖНИ ПРАВИТЕЛСТВА СЕ ЧУДЯ ИМА В СВЕТА,МАЙ НЯМАТ КРАЙ!

2014.09.13 | 12:20

5
Какво си са разревал па ти бе смотан, хората си въшат работата. Ти да земеш да провериш изправноста на клавиатурата, заял ти е " Caps lock"
топчо

2014.03.12 | 13:23

3
абе я се вижте всички.какво очоквате някой да ви пази здравето?ми то ако ви го пазят няма да има въртележка на парите няма да си купите някакви си салами направени от незнайно какво и после няма да похарчите пари за лекарства бе.що не спрете да мислите зсамо за пари и шопинг от магазина и не се хванете сами да си произвеждате храната както хората го правят от векове .ми не сте ли забелязали че парите нестават за салата и за готвене.бъдете умни
ок

2012.01.25 | 20:10

1
а не си прав направи справка и ще видиш че само левон хампарцумян има способност да сготви парите и да ги прави на салата.не си ли забелязал колко убедителни и правилни съвети дава всеки ден
kaspi4anka

2013.11.23 | 10:51

2
Никой от Метро не ни е информирал! Как може и да продължават да лъжат! И къде са всичките агенции по храните! Нямам думи, утре ще търся JP - то.

Добави коментар

Водещи новини