Брюксел готви забрана на търговията с любими сортове домати

share

Брюксел предвижда да забрани за производство и продажба известен сорт домати, предаде БТВ.

В случай, че документът бъде приет без поправки, продукцията на дребните български зеленчукопроизводители ще бъде застрашена, а те - лишени от правото да произвеждат и търгуват с някои от най-колоритните и вкусни местни сортове чушки и розови домати.

Новият регламент все още се дискутира. Все още страната ни може да се намеси и да оспори проекта пред Брюксел. Ако не го направим, съществува реалната опасност например розовият домат "Биволско сърце", да се превърне в рядкост, ако нямаш баба на село, и да не може да се намери на пазара. Други местни разновидности на плодове и зеленчуци ги очаква същото.

Цената на хибридните чужди семена е непосилна за дребните български зеленчукопроизводители, затова те сами си селектират разсада и забраната да го разменят би ги поставила в тежка ситуация.

„Разбира се, че ще има протести, ако забранят тези бабини сортове. Това е нашата история, няма как някой да ни я забрани", категоричен с зеленчукопроизводителят Данаил Стефанов.

От Института по растителни и генетични ресурси отправят апел към Министерството на земеделието да се намеси и да защити българския интерес по казуса.
 

Водещи новини

Още новини