Заляха ни полски ябълки по 40 ст.

share

Пазарът ни се залива от евтини вносни ябълки, а полската продукция пристига на 40 ст. /кг на едро, алармираха производители на плодове пред „Монитор”.

В същото време себестойността на родните ябълки започва от 60 ст., а при някой овощари е минала и левче в зависимост от състоянието на градините и направените разходи. „Нашата себестойност е реална, докато полската е субсидирана”, коментира Цветан Цеков, член на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България, производител на ябълки и круши. Според него все още има работещи схеми за нелегалния внос, а на много малки тържища в страната не се показват изобщо документи за произход на стоката. Български ябълки от новата реколта вървят между 1,20 и 1,80 лева за килограм, видя репортер на „Монитор” по време на Празника на плодородието в Кюстендил вчера. На голяма столична борса библейските плодове се предлагат между 50 ст. и 1,50 лв. на едро, доставките са от нашата страна и още три съседни, като най-евтини са плодовете от Гърция и Турция.

„През тази година реколтата е добра, стопаните очакват около 1000–1200 кг от декар, някой насаждения може да дадат и по 2–3 тона добив от декар, съобщи за „Монитор” проф. Аргир Живондов от института по овощарство в Пловдив.

Поради липсата на съхранение и силно свитото през последните години производство само 25 на сто от потреблението на ябълки у нас
се пада на родното производство, сочат разчети на асоциацията. В същото време малцина производители се заемат със създаването на нови трайни насаждения. Макар ябълката да е водеща култура по площ, градините вече застаряват и почти никой не създава нови, констатира проф. Живондов. Това на практика означава, че тепърва предстои големият срив в родното производство.

През миналата година овощарите ни са имали едва по 5,90 лв./дка подпомагане. Предстои да получат средства и по схемата за качествени плодове и зеленчуци, но поради засиления интерес парите за килограм качествени плодове ще бъдат по-малко. За да сме конкурентни на останалите страни, е необходимо да изравним субсидиите, смятат производителите.

Междувременно стана ясно, че страните в Европейския съюз очакват рекордна реколта от ябълки тази година. Пргнозните количества са за 10,8 млн. тона, което е със 7 на сто повече от 2012 г. На много високи добиви се радват производителите от Чехия и Полша. Най-широко отглежданият сорт ябълки в ЕС през последните 10 г. е “Златна превъзходна”, която дава 23 на сто от общите добиви. Прогнозите за 2013 г. са да бъдат набрани и над 1 млн. т ябълки от сорта “Гала”, който е вторият по популярност в страните от ЕС.

У нас „Златна превъзходна” също е с най-голямо разпространение, но става дума за една голяма група от повече от 50 сорта, коментира специалистът. Същото се отнася и за „Червена превъзходна”. С навлизането си у нас те са изместили традиционните за страната ни сортове „Златна пармена”, „Айвания” и „Карастоянка”.

Старите български сортове вече са почти изчезнали от масово използване, само по селата са оцелели единични дървета, а в научните институти у нас се пазят над 800 сорта.

Водещи новини

Още новини