Виното вече ще може да се прави не само от грозде

share

Вино вече ще може да се прави не само от грозде, но и от най-различни плодове. Това предвижда проект на правилник към Закона за виното, в който е посочено, че за целта се разрешава използването на ябълки, круши, череши, вишни, праскови, а също и малини, ягоди, къпини, касис, боровинки и арония, информира в. Труд.

Според проекта за производство на плодово вино могат да се ползват пресни или замразени плодове, които обаче са добити по време на тяхната най-добра зрялост. Виното трябва да има цвета на съответния плод, който може да не е "толкова наситен", а също и неговия характерен аромат и вкус. Любопитна подробност е, че не се допуска плодово вино да се прави от суровина, внесена от държави извън ЕС. Голямата изненада е, че плодово вино ще може да се прави и от пресни или консервирани плодови сокове. При производството му се допуска употребата на захар, а също и добавяне на вода с цел намаляване на киселините в суровините. При семковите плодове водата може да е до 10% от количеството на плода, при костилковите - 15 на сто, а при ягодоплодните - 50 на сто. За избистряне на плодовите вина правилникът допуска да се използва желатин.

В зависимост от наличието на захар тези вина ще се разделят на "брют", ако имат захар под 15 грама на литър, "сухи" - със съдържание от 17 до 35 грама на литър, "полусухи" - от 33 до 50 грама на литър. "Сладки" са когато захарта надвишава 50 грама на литър. За сравнение при виното от грозде е забранено добавянето на захар и вода. Плодовото вино може да е с най-малко 5,5 градуса алкохол, но не повече от 15 градуса. На пазара могат да се предлагат плодови вина само с удостоверение на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Процедурата предвижда производителите да изпратят заявление в агенцията, а след това инспекторите да направят документална проверка до 10 дни. Резултатите от нея до 3 дни се изпращат на шефа на агенцията, който въз основа на тях издава удостоверение или отказ.

Водещи новини

Още новини