Рекордната реколта от жито сваля цените на храните

share

Богатата реколта от пшеница може да доведе до поевтиняване на повечето хранителни продукти. Това прогнозира шефът на Софийската стокова борса Васил Симов, цитиран от в. "Стандарт".

В световен мащаб се очаква произведената пшеница да е с около 2 млн. тона повече от необходимото, което ще изправи производителите пред тежка ситуация. Възможно е да се наложи да продават стоката си и под себестойността, коментират зърнопроизводители. Очакваните рекордно високи добиви вече са довели до поевтиняване на житото и на борсата у нас с до 28% за последните шест месеца. В момента тон пшеница се изкупува на зелено за около 330 лв.

Заради по-ниската цена на житото може да се очаква и поевтиняване на фуражите, както и по веригата на производните на храни, каза Симов. Ако прогнозата се сбъдне, това ще означава по-ниска цена на хляба, млякото, млечните и месните продукти, коментират анализатори. Основание за прогнозата дава и цената на царевицата, която продължава да върви надолу, като от началото на годината е паднала с 10% до около 360 лв. за тон. Олиото също вероятно ще продължи да върви надолу заради добрите изгледи за новата реколта от слънчоглед. Цената на маслодайната култура през 2013 г. пада, като в България и Унгария намалението достига 16%.

Водещи новини

Още новини