Цената на хлебната пшеница се срина

  • 26 юни 2013 06:36

  • 2431
  • 1
Цената на хлебната пшеница се срина
©

От началото на годината цената на пшеницата е паднала с 28 на сто, а в разгара на жътвата хлебното зърно ще поевтинее още повече. Това прогнозираха вчера експертите от Софийската стокова борса. У нас се очаква една от най-добрите реколти от десет години насам, каза Антонина Белопитова, директор „Търговия” в ССБ.

Тя се позовава на предварителните разчети на американското Министерство на земеделието, които са едни от най-точните в света. Добивите ще бъдат колкото миналогодишните според Радослав Христов, член на Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите в България. Дори има места, където стопаните прибират по-малко от очакваното. В някой части на Южна България
30% от зърната не са изхранени заради силен суховей в края на май, уточни той. Междувременно в Добруджа жътвата стартира седмица по-рано. През 2012 година националният добив беше 4,454 млн. тона, става ясно от данните на агростатистиката.

Това лято с много добри добиви обаче са северните и южните ни съседи. Румъния ще изнася своята излишна продукция през Констанца, а турците, които години наред бяха вносители, сега също имат излишък. През юли се очаква зърното в Черноморския регион да бъде между 255 и 265 долара за тон, натоварено на пристанище, което е около 370 лева на тон. В момента реколтата излиза на 350 лева за тон, търси се цена от 380, но за съжаление на производителите цените ще продължат да падат, казаха от ССБ. Тази година Киев ще прибере най-големите добиви, откакто се е отделил от Съветския съюз през 1991 г.

Украинците са амбицирани да направят агресивен износ. Общият експортен потенциал на Русия, Украйна и Казахстан е 35 млн. тона, докато нашата страна има възможност да изнесе само около 2 млн. тона. Битката за пазари ще се определя от този, който дава най-ниски цени, категорични са от борсата.

За първите шест месеца от годината в САЩ поевтиняването е с 10%, във Франция с 22%, а в Германия – 19%. Очаква се през юли средната фермерска цена да падне с още от 5 до 20 на сто в зависимост от климата. Цените в Щатите са определящи в световен мащаб и щом там тръгне спад в цените, те повличат надолу и пазарите в Европа. Тенденцията за поевтиняване вещае тревога, а не спокойствие, защото потвърждава световната рецесия, казаха от ССБ.

В световен мащаб производството за 2013 г. ще бъде 695,9 млн. тона жито, а в Евросъюза - 134,4 млн. тона. Брашното тип 500 в момента върви по 82 ст./кг на едро в опаковки по 1 кг без ДДС. Това е нивото от януари досега. Очаква се обаче суровината за производство на хляб да започне да поевтинява, след като влезе в мелниците по-евтиното зърно. Подобна е картината и при фуражната пшеница.

За половин година цената на основната фуражна стока – царевицата, е паднала с 10 на сто, от 400 лева през януари сега тя върви по 360 лева за тон без данъци, уточниха още от ССБ. Очаква се в световен мащаб нова историческа реколта – 967, 6 млн. тона, което е със 106 млн. т повече от миналата година. Тук цените също вървят надолу, защото потреблението сериозно изостава. Очаква се фермерските цени да паднат от 25 до 40 на сто. Само китайския пазар може да спаси от тежки загуби производителите. Очаква се в Поднебесната империя да се внесат над 50 млн. тона кукуруз. У нас цената е около 360 лева без ДДС, има добри прогнози за новата реколта.

Последвайте канала на

Novini.bg
2431 1

Коментари 1

Добави коментар
Мария

2013.07.09 | 21:03

1
А кога ще се срине цената на хляба? Защото цените на зърното дали са нагоре или надолу, в България няма значение- цената на хляба е САМО НАГОРЕ!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини