Евтим Милошев обяви какви са основните притеснения на хотелиерите за зимния сезон

бТВ
share

По отношение на културния туризъм имаме много какво да направим. Радвам се,че историческата и духовна столица на България - Велико Търново, е домакин за 19-ти път, от 21 години, именно на световно изложение за културен туризъм. Това е много добър знак. Дълбоко вярвам, че това е една огромна възможност за българския туризъм. Това заяви служебният министър на културата Евтим Милошев, който бе на откриването на Международното туристическо изложение "Културен туризъм", предаде "Фокус".

По думите му страната ни има много, което да покаже на света. 

Кметът на Велико Търново Даниел Панов заяви, че очаква културният туризъм до края на 2024 година в града да надмине процента на посещаемост от преди пандемията "Радвам се, че преди 21 години започнахме културния туризъм като марка, когато никой не мислеше, че това ще се превърне като марка. Културният туризъм вече не само има специалности във висши учебни заведения, но се превръща в целогодишна дестинация", обясни той. 

Министър Милошев разкри каква година е имала България в сферата на туризма

Той каза, че очакванията на бранша са той да бъде още по-добър от миналогодишния. Въпреки това, хотелиерите имат някои притеснения.

"Реалностите са свързани с деветте процента редуцирана данъчна ставка за туризма, която в момента по законодателни причини е 20%. Това оскъпява картите за ските. Основните притеснения е в тази посока", обясни той. 

Министърът обаче увери, че зимните ни курорти очакват да бъдат препълнени с чуждестранни туристи от множество страни.

Водещи новини

Още новини