Resource Partners придобива мажоритарен дял в ITH Group - собственик на Vola.bg и други водещи онлайн туристически агенции в Централна и Източна Европа

share

Румънската туристическа агенция Vola.bg, част от ITH group, навлезе на българския пазар миналата есен с ексклузивна „безплатна услуга за промяна на полет” и оттогава затвърди силни пазарни позиции. Наскоро Resource Partners придоби 80% дял в ITH group, която включва множество онлайн туристически агенции като Vola.bg, Vola.ro и Fru.pl. Даниел Труица, един от съоснователите на ITH, запазва значителен миноритарен дял и ще продължи да ръководи групата като главен изпълнителен директор. С тази стъпка, Vola си поставя за цел да навлезе на нови пазари, за да се превърне в признат световен лидер в сферата на туристическите услуги.

Онлайн туристическа агенция Vola.bg, под шапката на румънския лидер на пазара за онлайн пътуванията Vola.ro., и FRU.pl - един от ключовите играчи в този сектор в Полша, обявиха че фондът Resource Partners придобива 80% дял от бизнес групата Interactive Travel Holding (ITH). Със силното си присъствие в Полша, Румъния, България и Молдова, ITH Group продължава да бъде значителна сила в онлайн туристическата индустрия в тези региони.

От своя страна, Resource Partners е водещ частен инвестиционен фонд в Централна и Източна Европа. През последните 15 години Resource Partners инвестира в компании със силен потенциал за растеж и опитни управленски екипи като подкрепя бизнес развитието им както в органичното им разрастване, така и чрез придобивания. 

Resource Partners подкрепи мениджърска приватизация, водена от съществуващия ръководен екип. Тази сделка създава нови възможности за развитие на туристическата група ITH и затвърждава ролята ѝ на пазара в Централна и Източна Европа. Като част от тази стратегия, фондовете за привлечен капитал с цел растеж 3TS Capital Partners и Catalyst Romania напускат компанията, заедно с двама от полските съоснователи на групата. Даниел Труица ще притежава значителен миноритарен дял и ще продължи да ръководи стратегическата посока на групата като главен изпълнителен директор.

Освен това Resource Partners запазва и подкрепя целия управленски екип, което е израз на доверие в способността му да продължи успеха и растежа на компанията. Също така членове на ръководния екип стават акционери, което засилва ангажимента на екипа към бъдещия успех на компанията. 

Даниел Труица, главен изпълнителен директор на ITH, сподели: „Тази сделка бележи нов етап за компанията, който ще се съсредоточи върху растежа и разширяването на нови пазари в Европа. За втори път в историята на Vola и FRU институционален инвеститор валидира нашия бизнес модел и перспектива за растеж, което е чест за нас. Благодарим на инвеститорите, които ни подкрепиха в миналото и сме развълнувани, че екипът на Resource Partners се присъединява към нас в мисията ни да улесним процеса на онлайн резервации за пътувания чрез технологични и иновативни продукти.”

През последните години брандът на Vola се разрасна извън границите на Румъния, утвърждавайки се като водещо име в Централна и Източна Европа, включително и България, като поддържа същите високи стандарти за качество и ангажираност към клиентите на международната сцена. Сега Vola планира да навлезе на нови пазари, за да се превърне в разпознаваем лидер в световната индустрия за туристически услуги. Придобиването от страна на Resource Partners осигурява необходимата подкрепа на компанията за разширяване на дейността ѝ. 

Александър Кацпржик, управляващ партньор в Resource Partners, също коментира: „Първата инвестиция в румънския пазар е важен за нас етап, защото имаме възможност публично да демонстрираме ангажимента си към този пазар. Vola.ro е категоричен лидер в онлайн агенциите за пътуванията в Румъния, FRU.pl продължава да развива пазарната си позиция, а Vola.bg затвърждава успешния си старт на българския пазар. С течение на времето компанията показа изключителна способност да въвежда иновации в своя бизнес модел и се превърна в пионер в туристическата индустрия. Занапред компанията ще се възползва от опита ни като инвеститори в сектора на потребителските стоки и услуги, особено в сферата на електронната търговия, а групата ITH ще затвърди и разшири лидерската си позиция в региона, ускорявайки както географското, така и продуктовото си развитие. Убедени сме, че заедно с Даниел и екипа на ITH ще постигнем тези амбициозни цели.” 

„Въпреки предизвикателствата в последно време, туристическата индустрия се оказа устойчива на макроикономическите условия, а въздушният трафик надхвърли нивата от 2019 г. в Румъния и Полша - двата ключови пазара за групата, която включва Vola.bg. Виждаме огромен потенциал в онлайн пазара на пътуванията и се ангажираме да подкрепим ръководството в предоставянето на възможностите за иновации и дигитализация, които той предоставя“, заяви Мируна Попа, инвестиционен мениджър в Resource Partners.

Технологичният напредък и промените в поведението на потребителите, несъмнено налагат резки изменения и в туристическата индустрия, особено в периода след пандемията. Дори и в такъв динамичен период, ITH групата демонстрира забележителна адаптивност, отчитайки постоянен ръст на оборота от над 40%. 

„Гордеем се, че бяхме част от забележителния път на ITH”, сподели Збигнев Лапински, старши партньор в 3TS Capital Partners. „Дружеството се справи блестящо с предизвикателствата в периода на Covid-19, позиционирайки се по начин, по който най-пълноценно да използва тенденцията на рязко покачване на пътуванията след пандемията. Радваме се, че брандът Vola се сдобива със силен нов партньор в лицето на Resource Partners, който ще подкрепи бъдещото развитие до следващото ниво.” 

За Vola.bg, Vola.ro и FRU.pl

Vola.bg е онлайн туристическа агенция, стартирала в България през 2023 г., под шапката на румънския пазарен лидер Vola.ro. Vola.ro е пазарен лидер в Румъния със силно присъствие в Полша под марката FRU.pl. Понастоящем присъства и в Молдова. От основаването си досега Vola и FRU бележат бърз растеж, като постоянно увеличават както оборота си, така и броя на служителите и клиентите си. Компаниите предлагат пълна гама от туристически услуги за физически и юридически лица, включително резервации на полети, опции за възстановяване на билети, хотели, почивки и туристически застраховки. През последните години компанията се фокусира върху разработването на иновативни финтех услуги като Fast Refund, Trip Protect и Flex, предназначени да предпазват клиентите от несигурност при пътуване. Компанията също така е класирана на първо място в класацията Deloitte Technology Fast 50 в Централна Европа три последователни години.

За Resource Partners

Resource Partners е независим частен инвестиционен фонд, основан през 2009 г. от екип инвестиционни мениджъри с международен опит, които от 2000 г. инвестират в региона на Централна и Източна Европа от името на водещи регионални и международни финансови институции и фондове. От създаването си досега Resource Partners набира средства на три инвестиционни етапа, което води до инвестиции на обща стойност над 500 млн. евро. Resource Partners инвестира в компании, които са в процес на пълно развитие, с опитни мениджърски екипи, и ги подкрепя чрез опита си в управлението на ускорен органичен растеж, международно разрастване и интегриране на значителни придобивания чрез сливания и придобивания.

За 3TS Capital Partners

3TS Capital Partners е технологично ориентирана компания за привлечен капитал с цел растеж, която инвестира предимно в инженерната сфера в Европа. 3TS предоставя капитал за разширяване на бизнеса в сектори, включващи технологии и интернет, медии и комуникации, както и в технологични услуги. Комбинацията от солидна финансова подкрепа, стратегическа добавена стойност и широка мрежи от контакти в Европа и САЩ е в основата на стратегията на 3TS за изграждане на компании. Сред инвеститорите в настоящите и предишните фондове на 3TS с общ размер над 450 млн. евро са EIF, Tesi, SZTA, Erste, Cisco, OTP, EBRD, AWS, Sitra, KfW, 3i и др.

(платено съобщение)

Водещи новини

Още новини