Кипър отчете първи туристически рекорд за 2023 г.

Getty Images
share

Кипър вече записа първия си туристически рекорд за 2023 г. Броят пътници, преминали през двете кипърски летища през януари, надмина досегашното най-добро постижение за страната, поставено през 2019 г.

Над 470 000 пътници са летели до и от Кипър през първия месец на годината, съобщиха от компанията оператор на двете международни летища в Ларнака и Пафос Hermes Airports. Броят им с 250 000 души повече в сравнение със същия месец миналата година и представлява 112% от пътувалите през януари 2019 г., когато бе регистриран досегашният рекорд за трафик в Кипър. 

Най-натоварените дестинации са Гърция, Великобритания, Израел, Полша и Германия.

През сегашния зимен сезон - от ноември 2022 г. до май тази година, в полетите до и от острова са включени около 400 000 допълнителни места в сравнение с 2019 г., повече са и полетите в зимното разписание. Това засилва оптимизма на авиокомпаниите и туристическите власти в Кипър за добри резултати през тази година.

Увеличаване на зимните пристигания е една от целите в Националната стратегия за туризъм за превръщането на Кипър в целогодишна дестинация.

Кипър отчита рекордно увеличение на пътническия трафик от круизи през 2022-ра

Водещи новини

Още новини