Кувертът за Нова година удари 240 лева за възрастен и 100 лева за дете, показа проверка на „Монитор“. Ресторантьори масово се опитват да привлекат клиенти, обещавайки да им върнат обратно предварително заплатените суми при скок на заболелите от COVID-19.
Според оферта в мрежата за новогодишна вечеря на блок маса в руски ресторант в столицата ще трябва да си отделим над 2 стотака.
В менюто за празненството са включени 12 вида салати, 10 топли и студени предястия, пелмени, риба и различни видове месо за основно, десерти и плодове. Организаторите са помислили и за напитките, предлагайки на своите гости минерална вода, безалкохолно, 100 мл водка, половин бутилка бяло или червено вино, а също и чаша руско шампанско. В случай че предпочетем друг тип ресторант или кръчма с три- или четиристепенно меню, пък ще се наложи да броим средно по 100-120 за възрастен и 50-70 лева за дете.
Бърза сметка разкрива, че едно 4-членно семейство ще изхарчи половин минимална заплата в кръчмата или ресторанта за празника. Друго онлайн предложение пък гласи, че най-малките могат да се радват на грижите на аниматори в детски кът, докато родителите им се забавляват, срещу 5 лева на час. То обаче е валидно в часовия диапазон от 19:00 – 03:00 часа.
Оказва се, че нощните заведения също са се подготвили за празнично парти до зори, примамвайки нашенци с пакети на цена от 50 лева. Изкусителната оферта включва както хапване, така и пийване за всички, решили да посрещнат 2022 г. в Студентски град - кетъринг хапки, ядки, шоколад, чаша шампанско, безалкохолно, баничка с късметче и участие в празничната томбола. Организаторите посочват, че при отмяна на събитието заради влошена епидемична обстановка в страната, ще ни върнат обратно сумата за предплатените куверти.
Ресторантьори поясняват, че високите цени на кувертите се дължат основно на поскъпването на промишления ток, доставките и самите първични продукти. Така например вносните домати на едро са поскъпнали с 13 на сто, оранжерийните краставици – с 33%, а сиренето за шопската салата – с 24 на сто. Свинската пържола може и да ни излезе по-евтина, тъй като цената на месото по борсите се е понижила с 2%, но търговци на едро споделят, че доставчиците на магазините им са надули цените поне с 20-30 на сто. В такъв случай цената на мръвката в ресторанта зависи от това откъде е купена от кръчмаря и каква надценка ще сложи той.
Въпреки високите цени на кувертите и противоепидемичните мерки, изискващи зелен сертификат при влизане в затворени пространства, се наблюдава тенденция заведенията да се пръскат по шевовете още от Коледа насам. Тогава редица фирми организираха празнична вечеря за своите служители, които трябваше да са ваксинирани срещу COVID-19, преболедували заразата или да разполагат с отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, за да присъстват на забавата. Припомняме, че заведенията сами организираха поставянето на мобилни пунктове за тестване пред своите обекти, за да улеснят своите клиенти, а кръчма в Студентски град дори „награждава“ тествалите се с безплатна напитка по избор.