Над половин милион българи се канят да пътуват за празниците

pixabay
share

Над половин милион българи се канят да пътуват по време на предстоящите празници. 60 000 от тях се стягат за чужбина, а останалите половин милион - в България. Освен зимните, най-търсени ще бъдат балнео и спа курортите, вилите и къщите за гости. Това коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов в ефира на БНР.

По думите му най-търсени са хотелите от по-висока категория, в който обаче цените през този сезон ще скочат с до 17 %.

Пътна полиция с препоръки към студентите, които ще пътуват с кола за 8 декември

"Това поскъпване важи до началото на зимния сезон. Ако погледнем в големите планински курорти, те запазват цените или са с леко са с леко увеличени до 18 декември. След това няма публикувани цени", коментира той, като допълни, че решаващо ще бъде поскъпването на енергоносителите – тока, петрола, газта и по какъв начин те биха се отразили на туризма.

Според статистиката на ИАОТ цените могат да се увеличат с 40 - 50 на сто в местата с по-голям енергоизточник като лифтовете. По отношение на хотелите и ресторантите цените не се очаква да се повишат повече от тези 11 % – 17 %.

Драганов допълни, че се запазва тенденцията българите да предпочитат да пътуват по празниците до близки страни като Гърция, Турция, Сърбия и Македония, а също и до по-топли дестинации - Северна Африка, Карибският басейн и Дубай. Очакванията са през празничните почивни дни България да бъде посетена от около 120 000 чужденци.

Водещи новини

Още новини