Екипът на Novini.bg потърси експертното мнение на доц. Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, относно ситуацията с българския туризъм в условията на кризата с коронавируса.
Какви са очакванията на бранша за зимния туристически сезон и ще успее ли да оцелее секторът в период на пандемия - ето какво каза доц. Драганов:
Какви са вашите очаквания за развитието на туризма при новите мерки?
При тези мерки туризмът ще даде максималното от себе си, за да може да продължи да съществува в тази сложна обстановка. Всички, които са поели ангажименти за обслужване на свои доверители по празниците, са в пълна готовност да ги изпълнят при спазване на всички изисквания на заповедите на министъра на здравеопазването и инструкциите, които произтичат от Министерството на туризма.
Относно ски сезона и отварянето му по-късно?
Ние поддържаме позицията на вицепремиера Марияна Николова, че българският туризъм напълно отговаря на изискванията и е взел всички мерки за запазване живота и здравето както на персонала така и на туристите и няма никаква заплаха по отношение на спазване на мерките. Тук е въпрос на спазване на изисквания, а не за срив на икономиката, което е непродуктивни и го видяхме, че създава много по-големи проблеми.
Очакваме повторение и при зимния сезон на това, което се случи през летния сезон. Устойчивият туризъм, който е семеен бизнес малки хотели, къщи за гости, вили под наем е това, което работеше на макс през лятото и това ще наблюдаваме и през зимата. Всички тези обекти с постоянна клиентела, които в годините са доказали своя опит и професионализъм да обслужват и са създали стабилни връзки на вътрешния пазар, няма да имат никакви проблеми.
Какви са очакванията ви за чужди туристи?
През декември, януари и февруари в страната ще влизат средно около 420 000 - 430 000 чужденци, така че тези хора без значение дали идват при свои близки или с цел бизнес или почивка, трябва да бъдат обслужени. Това е с около 45% по-малко от предходни, но това е нормално в тази ситуация.
На този етап очакваме правителството да вземе решение да бъде разрешено изхранването на гости на хотелите в самите ресторанти на хотелите. В момента имаме една голяма част от хотелите, които не работят. От 19 900 хотели у нас, близо 15 000 са затворени и тези почти 5000, които работят, обслужват главно бизнес туристи. Те трябва да могат да извършват изхранване в рамките на площта, която имат, тъй като заетостата е под 15%. Това е напълно възможно без да застрашава мерките, които са взети със заповед на министъра.