Защо в Гърция може да пиеш кафе и да получиш безплатен чадър, а у нас - не?

Булфото, архив
share

Правителството не успя да се справи с основното предимство на Гърция – безплатните чадъри. Те не са съвсем безплатни, срещу консумация са. Какво ти пречи да дадеш 1 кафе и да има безплатен чадър? Това коментира Румен Драганов - Институт за анализи и оценки в туризма.

Той е убеден, че у нас туризмът е добър и ще се предоставят отлични условия. Отправи критика към министъра на туризма, че не трябва да има шумни проверки, за да се извличат собствени дивиденти.

„Ситуацията е такава, че то не е да се хвалиш, а да те хвалят. Ние получихме доста статии в английската преса и в немската. Те казаха: България е сигурна страна. Ние не сме Гърция и Турция да се хвалим.Тука въпросът не е за пари, а, че сме спечелили доверието, но внимателно“, коментира Драганов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той благодари в аванс на българите, които ще изберат нашето Черноморие.

Екоактивист: В Гърция те обслужват с усмивка, тук те гледат лошо

Драганов каза, че отмените чартъри към момента не са заради това, че има увеличаващ се брой на случаите на коронавирус у нас. По думите му това е оправдание на самия оператор и по-скоро става въпрос за финансови проблеми.

Анализаторът каза, че числата показват, че след 22-23 юли има големи продажби на контингенти, които се реализират. През август има една дупка, спад. И следващият връх за туризма ще бъде през септември. Драганов подкрепя идеята сезонът да се удължи до октомври. Направи уточнението, че не говорим за удължаване на летния сезон, защото у нас има 4 сезона, а за вече есенния.

Даниела Стоева  от Асоциацията на българските туроператори и туристически агент, също направи своя прогноза за туризма след коронавируса.

„Не мога да се съглася, че ние се възползвахме от това голямо предимство да имаме занижен брой на заболели от COVID-19. Това трябваше да бъде посланието към всички. На национално ниво нямаше насочена рекламна кампания, която да напомня, че дестинацията е тук, че тя очаква своите туристи в един бъдещ период, когато обстановката се успокои“, отбеляза тя.

Според Стоева предстоят първите чартърни полети от Германия.

„За мен това ще е показатеят. Германия обяви за 160 държави извън ЕС до 30 август забрана за пътувания. Това автоматично изнася дестинации като България в добра позиция“, каза тя.

„В крайна сметка дали ще има сезон, ще определи само нагласата на потребителя“, подчерта Стоева.

Водещи новини

Още новини