Ангелкова: Няма да оставим нито един български гражданин в чужбина да не може да се прибере в родината

share

Във връзка с извънредното положение и престоя на чуждестранните туристи в България и моята заповед за прекратяване на всякакви вътрешни и външни екскурзии, ще ви информирам за ситуацията в страната.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Това заяви на извънреден брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова. "В Боревец има 25 чуждетсранни туристи, от които 21 са англичани. В курорта ще останат един австртиец и трима граждани от Сърбия. На територията на Пампорово има 16 чуждестранни туристи. В Банско има към момента най-много чужди туристи. Те са около 111. Утре се очаква 29 британци да отпътуват. Руските граждани трябваше да отпътуват утре. Те са 66, но има вероятност да не бъдат качени в чартъра, защото са от град, който е поставен под карантина, и не трябва да се излага на риск здравето на останалите пътници. Разговарях с руския посланик и той пое ангажимент тези 66 туристи да бъдат изведени с отделен чартър. Най-вероятно това ще стане в утрешния ден, но може и да се отложи. По-късно тази вечер ще имаме повече информация за този допълнителен чартър. Поддържаме връзка с хотелите, където са настанени тези руски туристи", разкри Ангелкова.

Няма недостиг на стоки от първа необходимост и лекарства в Банско

"Искам да споделя и за българските граждани, които се намират на организиран туризъм в чужбина в момента. Последните дни няколко пъти подчертах, че това е безотговорно поведение и от страна на туроператори, и от страна на самите туристи. Не мога да кажа каква е бройката на самоорганизиралите се туристи. Мога да дам информация само за организираните - те са 47 и се намират в Куба, Мексико, Буенос Айрес, Занзибар и Великденските острови. Единствената трудна дестинация за връщане на организираните туристи е Буенос Айрес. Проблемът е в самолетните полети. До там летят Турските авиолинии. Редно е туроператорът или самите туристи да си заплатят допълнителните разходи за прибиране предвид форсмажорните обстоятелства. Тези средства после ще им бъдат възстановени от авиокомпанията. В Малта има основно индивидуални туристи, които не са ползвали туроператори. Колегите се опитват да се свържат индивидулано с тях и да решим как да се върнат. Ние работим ежеминутно и няма да оставим нито един български гражданин да не се прибере в родината. Отново ще призова за отговорно отношение в този тежък момент", заяви министърът на туризма.

50 българи са блокирани в Малта

"В цялата страна имаме общо 961 чужди граждани, които са нощували в туристически обекти. За София към момента не мога дам точна бройка на чуждите граждани. Общо 2006 човека - българи и чужденци са нощували в туристически обекти. Това показва, че в момента буквално нямаме туризъм. Спада всичко, но това е обяснимо с оглед на ситуацията в целия свят", завърши Николина Ангелкова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини