От вишките на крепостта "Маркели" могат да се наблюдават повече от 87 вида птици

Булфото (Архив)
share

От вишките на крепостта "Маркели" могат да се наблюдават повече от 87 вида птици, 17 от които са вписани в Червената книга на изчезващите видове България. Това съобщиха от Община Карнобат.

Крепостта се намира на нейна територия, а общата площ на археологическия комплекс е около 460 декара. Там археолозите проучиха част от отбранителното съоръжение и установиха наличието на 12 бойни кули, водоснабдително съоръжение и християнска базилика, която е била изградена върху по-ранен храм и мартириум с тленните останки на светец. Откритията вече са консервирани и достъпни за посещения.

Обектът не е посещаван само от туристи от страната и чужбина, но и от хора, търсещи нестандартна обстановка за личните си празници. Там през това лято младоженци са заснели своята сватбена фотосесия. Крепостта привлича интереса и на англичани, руснаци, македонци, добавиха от общинската администрация.

Достъпът до крепостта "Маркели" вече е възможен след изграждането на асфалтов път от отбивката на магистрала "Тракия" до археологическия обект.

Водещи новини

Още новини