Незрящият, който ''вижда'' птиците (видео)

  • 17 юни 2016 14:50

  • 2986
  • 0
Незрящият, който ''вижда'' птиците (видео)
©

Не знае как изглеждат, нито какви са цветовете им. Но умее да ги разпознава. Хуан Пабло Куласо - един от най-добрите орнитолози в Южна Америка. Сляп е по рождение. Но познава около 720 вида птици и може да различи повече от 3 000 птичи песни, предава БНТ.

Всичко започнало в детството му. Родителите му повтаряли, че е нормално дете, което не може да вижда. Хуан винаги бил в тълпата с деца. Играел постоянно и на всичко. Катерел се по дървета и често падал. Казва, че разранените крака му помогнали да опознае по-добре света.

Хуан не спирал да слуша звуците на природата. Родителите му го карали да свири на пиано птичите песни. А след това го водели в музеи, за да докосва перата на птици и да слуша описанието на цветовете им. Когато бил на 16, получил записващо устройство. И вече 14 години Хуан не спира да обикаля горите и да записва заобикалящата го среда. Воден от слуха си, той достига до места, за които много хора не подозират.

Обича да навлиза в тропическите гори, за да слуша тишината. Обича да чува как капката роса се отделя от листото. Как тревите помръдват, как се движи въздухът. Умее да „чува" изгрева и залеза, както и настъпването на нощта. За повечето хора звуците са невидими, но не за уругвайския орнитолог. Казва, че звуците го водят и когато „потъне" в тях, сякаш започва да вижда.

Кои птици пеят най-добре? Хуан не се замисля за отговора. Това са птиците в най-семплите цветове и с най-малкото оперение, уверено заявява уругваецът. Всеки човек притежава умението да слуша, но е необходимо то да бъде пробудено. Не спирайте да се вслушвате в заобикалящата ви среда, така ще откриете много тайни, съветва Хуан - човекът, който умее да усеща птичите песни и да гради от тях хвъркати образи.

Последвайте канала на

Novini.bg
2986 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини