До края на януари става факт туристическото райониране (снимки)

Булфото
share

До края на януари ще бъде факт туристическото райониране на страната, заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА.

По думите й темата ще бъде дискутирана подробно следващата седмица на заседание на Националния съвет по туризъм, а след това ще бъдат утвърдени окончателно деветте туристически района - Северно Черноморие, Южно Черноморие, Долината на розите, Дунав, Родопи, Рила, Пирин, Стара планина, София.

Ангелкова допълни, че в началото на февруари министерството ще бъде готово с предложение за обособяване правния статут на курортите, което ще бъде представено за обществено обсъждане. Тя уточни, че в момента се правят проучвания дали комплексите ще могат да бъдат бенефициенти по някои от оперативните програми.

Министърът каза още, че започва създаване на туристически научни обсерватории в страната. По думите й проектът ще се реализира в партньорство с Румъния и с подкрепата на Европейската комисия и Световната организация по туризъм.

Ангелкова допълни, че задачата на обсерваториите ще бъде събирането на статистически данни и изработване на иновативни туристически продукти. Според нея дейността им ще бъде подпомагана от университетите и местните власти.

Държавата ще подпомогне развитието на круизния туризъм, допълни министърът. По думите й това ще стане чрез намаляване на пристанищната такса за този тип плавателни съдове. Според Ангелкова снижението е планирано да бъде 14 на сто.

Във Варна министърът се срещна с представители на туристически бранш, кмета на града Иван Портних и областния управител Стоян Пасев. По думите й основните проблеми пред сектора са инфраструктурата, качеството на кадрите и възможностите за привличане на туристи от нови дестинации, които да компенсират намаляването на гостите от Русия и Украйна.

Галерия от снимки вижте ТУК

Водещи новини

Още новини