Започна търговската експлоатация на терминала за втечнен природен газ в Александруполис

pixabay
share

Терминалът за втечнен природен газ при гръцкия град Александруполис от днес вече е в търговска експлоатация, съобщиха от гръцката компания "Газтрейд" (Gastrade). Съоръжението разполага с най-съвременна технология и е с максимален капацитет за регазификация от 5,5 милиарда кубични метра годишно. Вече 14 гръцки и международни компании участват в проекта с търговска цел, като са ангажирали почти целия капацитет на терминала поне до 2030 г.

Началото на търговската експлоатация на новата инфраструктура бележи важен етап за развитието и енергийната сигурност на Европа, изтъкват от "Газтрейд". Количествата от терминала могат да осигурят доставки на природен газ за Гърция, България, Румъния, Северна Македония и Сърбия, за Молдова и Украйна на изток, както и за Унгария и Словакия на северозапад.

Съоръжението е проектирано, изградено и управлявано от "Газтрейд". Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" е акционер в терминала с 20 процента. Освен българското дружество стратегически партньори и акционери са и "Елмина Копелузу", "Газлог" (Gaslog), "ДЕПА Комерсиал" (DEPA Commercial) и "ДЕСФА" (DESFA).

На 24 септември операторът на интерконектора Гърция-България Ай Си Джи Би (ICGB), съобщи, че тества успешно точката на междусистемно свързване в Комотини с реални количества природен газ преди пускането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ в Александруполис. Ай Си Джи Би подписа споразумение за междусистемно свързване с гръцкия национален оператор на газопреносна система ДЕСФА (DESFA) в точката на междусистемно свързване, разположена в Комотини, Гърция. От тази точка интерконекторът продължава към Стара Загора.

Очаква се синьото гориво да поскъпне с около 3%

Изпълнението на проекта започва да се реализира, когато на 27 януари 2022 г. "Газтрейд" взема окончателно инвестиционно решение (FID), припомнят от гръцката компания. Строителните дейности на сушата и в морето при Александруполис напредват бързо, а през февруари 2023 г. в Сингапур стартира и изграждането на плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU). Инсталацията отплава от корабостроителницата на "Сийтриъм" (Seatrium) на 26 ноември 2023 г. и пристига във водите на Тракийско море на 17 декември 2023 г., където акостира. С успешното завършване на всички пускови изпитания и издаването на разрешително за експлоатация от гръцкото Министерство на енергетиката и околната среда през изминалото лято, проектът е приведен в оперативна готовност, което официално позволява започването на търговските му операции, посочват от "Газтрейд".

Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис се състои от плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, подводен и сухоземен газопровод, който свързва инсталацията с националната газопреносна система. Чрез нея доставки природен газ могат да бъдат осъществявани за Гърция, България, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Молдова и Украйна на изток, както и за Унгария и Словакия на запад. Терминалът разполага с най-съвременна технология и е с максимален капацитет за регазификация от 5,5 милиарда кубически метра годишно, се посочва още в съобщението.

Водещи новини

Още новини