Десетки загинали в пожара в Александруполис

  • 22 август 2023 16:50

  • 1889
  • 1
Десетки загинали в пожара в Александруполис
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Вероятно нелегални мигранти са станали жертви на пожара в гръцката област Еврос, съобщи пожарната служба. Много критична остава ситуацията в Александруполис, където продължава евакуацията. Няколко района в Гърция са засегнати днес от горските пожари. Поради силния вятър те са извън контрол, предаде БНР.

Пожарникари са намерили досега телата на 26 жертви на пожара в националния парк "Дадия" в близост до турската граница, където според полицията нелегални мигранти са се криели от властите. Жителите и туристите в този район са евакуирани преди два дни, казаха от пожарната.

Четвърти ден продължава извънредната ситуация в Александруполис. Поради силно ограничена видимост е затворена магистралата в двете посоки от Александруполис към Комотини. Жителите на крайните квартали на Александруполис се евакуират по обходни маршрути. Други ги транспортираха с частни яхти и кораб на бреговата охрана. На ферибот са настанени хоспитализираните от университетската болница в Александруполис. Работи се при много трудни атмосферни условия със силен вятър и температури около 40 градуса.

В готовност за евакуация са жителите на няколко села до град Комотини. Гражданска защита изпраща съобщения по мобилните телефони.

Пожарът в Александруполис е извън контрол

Изгоряха къщи в подножието на планнината Парнита. Само на няколко километра от Атина пламна индустриална зона.

Бързо беше овладян огънят на Халкидики, където се запали гора далеч от брега. Няма опастност за туристите.

Поради кризисната ситуация Европейският съюз изпрати днес още седем самолета в помощ на пожарната служба. Шест държави помогнаха на Гърция с пожарникари. Под пълна забрана днес и в следващите дни е движението на хора в планински райони и гори.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1889 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.08.22 | 19:46

1
щом са орки изгорелите няма проблеми...

Добави коментар

Водещи новини