Петролните котировки продължават възходящото си движение

gettyimages
share

Петролните котировки нараснаха и в днешната азиатска търговия на фона на притеснения на инвеститорите за доставките от района на Близкия изток, предаде Ройтерс. Признаци за намаляло търсене обаче ограничиха поскъпването на суровината.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, с доставка през октомври, които изтичат в петък, се повишиха с 23 цента или 0,3 на сто до 80,17 долара за барел. По-активно търгуваният договор за ноември се повиши с 20 цента или 0,2 на сто до 79,02 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол поскъпнаха с 18 цента или 0,2 на сто до 76,09 долара за барел.

Петролът пое нагоре

Вчера и двата сорта повишиха цената си с повече от 1 на сто като от началото на седмицата Брент е нагоре с 1,5 на сто, а американският сорт с 1,7 на сто, но на месечна база котировките им са надолу съответно с 0,7 и 2,3 на сто.

"Продължаващите опасения относно намалените либийски доставки бяха засилени от плановете на Ирак да намали производството, което комбинирано може да намали глобалните доставки на петрол", каза Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във "Филип Нова" (Phillip Nova). "Въпреки това, мрачната икономическа перспектива на континентален Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, продължава да бъде постоянна пречка за търсенето на суровината", добави тя.

Повече от половината от производството на петрол в Либия, или около 700 000 барела на ден, беше преустановено вчера, а износът беше спрян в няколко пристанища след противопоставяне между съперничещи политически фракции в гражданския конфликт в страната.

Намаляването на добивите в Либия може да достигне между 900 000 и 1 милион барела на ден и да продължи няколко седмици, според консултантската фирма "Рапидан енерджи груп" (Rapidan Energy Group).

Междувременно доставките от Ирак също се очаква да се свият, след като производството на страната надхвърли квотата й за ОПЕК+, заяви пред Ройтерс източник, който е пряко запознат с въпроса. Ирак планира да намали добива си на петрол в диапазон между 3,85 милиона и  3,9 милиона барела на ден следващия месец.

Водещи новини

Още новини