Износът на петрол от редица пристанища в Либия е спрян

  • 29 август 2024 22:28

  • 249
  • 1
Износът на петрол от редица пристанища в Либия е спрян
© Gettyimages

Износът на петрол от пристанищата в източната част на Либия, разположени в региона на ключовите петролни находища в страната, днес е спрян. Това са съобщили за Ройтерс инженери, които се намират в района на пристанищните съоръжения.

Петролните добиви в страната днес са намалени с повече от 50 процента спрямо обичайните дневни обеми. Очакваният спад се оценява на около 700 000 барела петрол.

До тази ситуация се стигна заради конфликт между водещите политически фракции в Либия относно контрола върху централната банка на страната. 

Намаляването на петролните добиви в Либия се разширява

Богатата на петрол северноафриканска държава на практика остава разделена на две. Правителството на националното единство контролира западната й част, включително столицата Триполи, посочва БТА.

Източната част на страната е под контрола на паравоенните милиции на маршал Халифа Хафтар. Там се добива по-голяма част от петрола в Либия.

Двете фракции си оспорват контрола върху централната банка на Либия. Тя е базирана в Триполи и е единствената международно призната финансова институция, в която се депозират приходите от либийския петрол. Заради това институцията е от жизненоважно значение за двете съперничещи си либийски правителства, базирани съответно в Триполи и в Бенгази. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
249 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.29 | 22:51

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини