Петролните котировки за трета поредна сесия растат на фона на понижаващата се инфлация в САЩ

Pixabay
share

Цените на петрола продължават да растат трета поредна сесия на фона на признаци за отслабване на инфлационния натиск в най-големия потребител на суровината в света, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Цените рано тази сутрин все още сочат към седмично понижение.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа поскъпнаха с 33 цента или 0,4 на сто до 85,73 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол се покачиха с 46 цента или 0,6 на сто до 83,08 долара за барел.

Към този момент Брент поевтинява с 1 на сто спрямо цената на затваряне от миналия петък, а американският сорт се понижава минимално - с 0,1 на сто

По-ниската от очакваното инфлация, която бе обявена вчера, даде на инвеститорите възможност да подсилят очакванията си, че Управлението за федерален резерв на САЩ може да започне да намалява основните лихвени проценти.  Очаква се намаляването на ставките да стимулира икономическия растеж, което ще спомогне за увеличаване на потреблението на гориво, допълва Ройтерс.

Данни от пазара на дребно показват, че търсенето на бензин в САЩ се е равнявало на 9,4 милиона барела на ден през седмицата, приключила на 5 юли, което е най-високото ниво за седмицата, включваща празника за Деня на независимостта от 2019 г.

Петролът на ОПЕК се котира под 86 долара за барел

Водещи новини

Още новини