Пламен Абровски: Недостиг на зърно няма да има, решението на Русия ще има икономически последствия

Gettyimages
share

Последствията от решението на Русия да напусне зърнената сделка могат да бъдат икономически. Това мнение изрази експертът по земеделско право Пламен Абровски.

"Русия има две неща - зърно и енергийни източници. Играе си с едно и с другото, излизането означава стрес за зърнените пазари точно по време на жътвата", посочи Абровски в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че след решението на Москва се спира достъпът на Украйна до пристанището в Одеса, но страната може да изнася през Констанца

Русия официално напусна зърнената сделка

"Това изисква време и усилия - да стигне до Констанца, малко се заобикаля, но реално не е чак толкова голям проблем. Недостиг на зърно няма да има", убеден е гостът.

Бившият съветник на министъра на земеделието посочи кой страда от решението на Русия - ЕС и европейските зърнопроизводители. 

"Украинците нямат какво да правят - най-лесно изнасят в ЕС, България загуби традиционни пазари като Испания, където са украинците. Надявам се този пък ЕК да реагира адекватно - не да дава пари на калпак. Ако те нямат план, толкова по-зле за комисаря по земеделие", коментира Пламен Абровски. 

Събеседникът посочи и защо турският президент Реджеп Ердоган е толкова заинтересован зърнената сделка да продължи: "Всичко това минава през Турция много бързо и печелят пари от това. Нормално е Ердоган да иска да помогне всячески". 

Абровски коментира и ръста на цените у нас. По думите му проблемът е икономически, а не земеделски.

"Не трябва да има ограничение на цените, това създава инфлация или недостиг, съответно спекула. Не трябва да ги регулираме, а да създадем условия бизнесът да работи за в бъдеще, а не да направи печалба днес", призова гостът.

Прогнозата му е, че това правителство може да продължи и 4 г., защото "всеки ще си хапва от пицата, колкото и постна да е тя". Абровски настоя за структурни промени в Министерството на земеделието, с които животновъдството и растениевъдството да заработят, "а не да гледаме как да вземем европейски средства".

Промени по думите му са нужни и в БАБХ. 

"Всеки директор да може да назначава и да носи отговорност, сега отгоре му се спуска с кой ще работи, каква да бъде политиката. Да има УС от 5 човека, който да взима решения за Агенцията", даде пример бившият съветник в МЗ. 

Очакванията му по разследванията срещу Борисов са да не стигнат до никъде, защото никога като министър-председател не полагал подпис, а разследващите първо гледат кой се е подписал в даден документ.

 

Водещи новини

Още новини