Британското разузнаване: Африка ще гладува поне две години

  • 28 юли 2023 12:02

  • 1199
  • 0
Британското разузнаване: Африка ще гладува поне две години
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Срещата Русия-Африка се свика в Санкт Петербург на 27 юли 2023 г. с участието на 17 африкански държавни глави, което е спад от 43 при последното и провеждане. Събитието се провежда десет дни след като Русия се оттегли от Черноморската инициатива за зърно.

Въздействието на войната в Украйна почти сигурно ще задълбочи продоволствената несигурност в Африка поне през следващите две години.

Черноморската инициатива за зърно разреши износа на 30 милиона тона украинско зърно за Африка, осигурявайки основни храни за държави, включително Етиопия, Кения, Сомалия и Судан.

Освен прякото прекъсване на доставките, руската блокада на Украйна също води до покачване на цените на зърното.

Африканският съюз призова вчера Русия спешно да се възстанови зърнената сделка, постигната с посредничеството на ООН, позволяваща на Украйна да изнася милиони тонове зърно, която беше прекратена от Русия.В отговор на това, Путин категорично изключи да се върне към зърнената сделка. Вместо това, той обяви че през следващите месеци ще предоставим на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, ЦАР и Еритрея до 50 000 тона зърно за всяка от тези страни, безплатно.

Путин изключва възможността да се върне към зърнената сделка

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди в четвъртък, че "шепа дарения" няма да коригират драматичното въздействие от края на зърнената сделка, която позволяваше безопасен черноморски износ на украинско зърно през изминалата година.

Последвайте канала на

Калина Христова
1199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини