Цената на петрола с лек спад

pixabay
share

Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия по-рано днес, тъй като страховете от бавно възстановяване на търсенето в Китай, който е най-големият вносител на суров петрол в света, компенсираха перспективата за намаляване на доставките, след като водещите износители Саудитска Арабия и Русия обявиха намаляване на производството, пише Ройтерс, цитирани от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа се понижиха с 25 цента или 0,3 на сто до 76,40 долара за барел, след като вчера нараснаха с 0,5 на сто.

Цената на американския лек суров петрол отчете понижение от 7 цента или 0,1 на сто до 71,72 долара за барел, след като вчера се повиши с 2,9 на сто, за да навакса поскъпването на сорта Брент по-рано през седмицата.

Петролът леко поевтиня

"Въпреки призивите за съкращаване на доставките през последните месеци, цените на петрола до голяма степен останаха заключени в не много широк ценови канал на фона на продължаващата предпазливост около перспективите за търсенето", заяви Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в Ай Джи (IG).

Притесненията за търсенето продължават да съществуват предвид бавното икономическо възстановяване на Китай след премахването на пандемичните ограничения, в допълнение към глобалните макроикономически насрещни ветрове и повишенията на лихвените проценти от централните банки.

Запасите от суров петрол в САЩ се понижиха с около 4,4 милиона барела през седмицата, приключила на 30 юни, докато запасите от бензин и други нефтени дестилати се повишиха, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт (API). Анализаторите очакваха спад на запасите от суров петрол с около 1 милион барела в проучване на Ройтерс. Правителствените данни за запасите в САЩ се очаква да бъдат публикувани по-късно днес.

Водещи новини

Още новини