Турски вестник: Гърция се е превърнала в главен превозвач на руския петрол по море

  • 13 юни 2023 14:11

  • 652
  • 1
Турски вестник: Гърция се е превърнала в главен превозвач на руския петрол по море
© Pixabay

Петдесет процента от износа на петрол на Русия по море се осъществява от гръцки танкери въпреки наложените санкции, твърди турският в. "Йени шафак", цитиран от БТА.

Според вестника, чиято публикация е цитирана в редица турски медии, Гърция, "която при всяка възможност обявява подкрепата си за Украйна" в конфликта с Русия, се е превърнала в главен превозвач на руския петрол.

През първото тримесечие на 2023 г. с възможностите, предлагани от гръцките танкери, Русия преживя период на най-голям износ на петрол за всички времена, се твърди в публикувания материал. По последни данни 50 процента от износа на петрол на Русия по море е реализиран благодарение на гръцки танкери, допълва изданието.

Вестникът обръща внимание, че преди инвазията на Русия в Украйна 33 на сто от танкерите, осъществяващи износа на петрол от Русия, са били гръцки.

Износът на руски петрол е достигнал пика си от началото на руската инвазия в Украйна

83 на сто от петрола, изнасян от Русия по море, се осъществява през Черно и Балтийско море, посочва "Йени шафак". Според данните, на които изданието се позовава, 75 на сто от танкерите, използвани от Русия за експорт на руски петрол в Черно море, и 60 на сто от корабите на пристанищата в Балтийско море плават под гръцки флаг. 

Продължаването на търговията с петрол е смятано за една от основните причини за оцеляването на руската икономика въпреки всички санкции, наложени от Европейския съюз, отбелязва турският вестник, според който макар и критикувана "на повърхностно ниво" от ЕС, спрямо тази ситуация все още не са предприети никакви мерки.  

Последвайте канала на

Константин Тодоров
652 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Просто човек

2023.06.13 | 14:49

1
Позор, Византия!

Добави коментар

Водещи новини