Рязко поевтиняване на петрола с над 2%

Pixabay
share

Петролът поевтинява рязко с над 2% в началото на търговията в понеделник, тъй като опасенията относно отслабването на търсенето в най-големия потребител - Китай и нарастващото предлагане на руски суров петрол взимат превес над тези, свързани с допълнително намаляване на добивите от Саудитска Арабия.

Притесненията относно търсенето на важната енергийна суровина се задълбочиха след поредица от слаби китайски данни през миналата седмица, включително задълбочаване на промишлената дефлация и забавяне на износа.

Износът на руски петрол за Китай и Индия пък се повиши до рекордни нива през май дори след прилагането на ембаргото на Европейския съюз и механизма на Г-7 за ограничаване на цените, който започна да действа в началото на декември.

От друга страна, Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, обяви по-рано този месец намерението си да намали производството с допълнителни 1 млн. барела на ден до общо 9 млн. барела през юли - най-ниското ниво от години на фона на усилията за повишаване на цените на суровината.

Към 11.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 2,65% към 72,80 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,5% към 68,42 долара за барел, предаде БНР.

Днешното поевтиняване е факт и след като Goldman Sachs намали перспективите си за цените на суровината до края на годината.

Американската инвестиционна банка преразгледа отново надолу прогнозата си за края на годината и вече очаква цена на петрол Брент да остане под 90 долара за барел, след като през предходните шест месеца тя вече на да два пъти я ревизира в низходяща посока.

Напрежението на суровинния пазар се подсилва и от инвеститорските притеснения относно тазседмичните заседания на Федералния резерв на САЩ и на ЕЦБ, тъй като има опасения за по-нататъшно повишаване на лихвите в двете водещи икономики. Очакванията са, че на заседанието в сряда Фед може да направи пауза в цикъла на повишение на основната си лихва, но има известни опасения за ново затягане на лихвените ставки с 25 базисни пункта.

На заседанието на ЕЦБ в четвъртък пък се очаква ново повишение на основните лихви в еврозоната с 25 базисни пункта, което да бъде последвано още едно затягане на паричната политика на заседанието през юли.

Петролът на ОПЕК се задържа над 76 долара за барел

Водещи новини

Още новини