Петролът поевтинява

  • 06 юни 2023 10:44

  • 422
  • 0
Петролът поевтинява
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Петролът поевтинява в началото на търговията във вторник, заличавайки първоначалното рязко поскъпване ден по-рано в резултат на решението на Саудитска Арабия да намали допълнително с 1 млн. барела на ден производството през юли, тъй като отново взимат превес опасенията, свързани с търсенето на важната енергийна суровина, на фона на влошаваща се икономическа среда в световен план.

Към 10.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 1,5% към 75,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с близо 2% към към 70,75 долара за барел.

Вчера петролните фючърси поскъпнаха първоначално рязко с над 3%, съответно към 78,703 и към 75,00 долара за барел, след като през уикенда Саудитска Арабия обяви изненадващо на срещата на "ОПЕК +", че се ангажира да ограничи допълнително добивите си с 1 млн. барела на ден през юли.

Цените на горивата в момента ще са най-ниските за тази година

Въпреки това анализаторите предполагат, че новото намалени може да нямат значително въздействие, тъй като нивата на производство в други страни членки на "ОПЕК +", включително Русия, Нигерия и Ангола, остават високи. Освен това Русия не пое ангажимент да намали допълнително производството, докато на Обединените арабски емирства беше позволено да повишат производствените си цели за следващата година, предаде БТА.

Същевременно, вчера беше оповестена поредна сесия слаби бизнес проучвания, показващи забавяне на икономическата активност в еврозоната, Великобритания и САЩ през май, което отново доведе до превес на опасенията за по-слабо търсене (потребление) на важната енергийна суровина над притесненията, свързани с доставките.

Последвайте канала на

Калина Христова
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини