Световният баланс на пазара на кафе ще се измести от дефицит от 2,17 милиона торби през 2022/23 (април-март) към излишък от 3,74 милиона торби през 2023/24, тъй като производството в Бразилия частично се възстановява. Това сочи доклад на консултантската компания "ХеджПойнт" (HedgePoint), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Докладът прогнозира производството на кафе в Бразилия за 2023/2024 г. да бъде между 64,9 и 68,9 милиона торби в сравнение с 59 милиона торби, за които се очаква да бъдат произведени през 2022/23 г.
Анализаторът на пазара на кафе в "ХеджПойнт" Наталия Гандолфи посочва в разработката, че въпреки очакваното възстановяване на бразилското производство през следващия сезон в сравнение с двете предишни реколти, които бяха засегнати от студове и суша, производството все още ще бъде с 14 процента по-малко от рекорда, поставен през 2020/21 с 72,6 милиона торби.
Гандолфи обясни, че много полета с кафе в Бразилия все още се възстановяват след подрязване.
Консултантската компания предвижда производството на кафе "Арабика" за 2023/24 г. да достигне между 44,4 и 46,4 милиона торби, спрямо 36 милиона торби през 2022/23 г.
Производството на кафе "Робуста" се очаква да бъде между 20,5 и 22,5 милиона торби в сравнение с 23 милиона торби през 2022/23 г.
В доклада се казва, че въпреки излишъка през 2023/24 г., съотношението "запаси-потребление" ще се подобри само леко, тъй като се очаква глобалните запаси да останат исторически ниски, особено през второто тримесечие на следващата година.
Досега са публикувани само няколко оценки за новия сезон за отглеждане на кафето в Бразилия.
Нидерландската банка "Рабобанк" (Rabobank) очаква производството да нарасне с поне 8 процента до 68,5 милиона торби, докато консултантската компания "СпилингДъБийнс" (SpillingTheBeans) очаква между 50 и 56 милиона торби.