Запасите от кафе в Бразилия доближават исторически минимум

  • 19 септември 2022 14:41

  • 341
  • 0
Запасите от кафе в Бразилия доближават исторически минимум
© Pixabay

Най-големия доставчик на кафе в света алармира, че запасите от бразилски кафе зърна може да достигнат исторически минимум заради сушата до пролетта, съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на ръководителя на Националния съвет по кафето Силас Бразилейру.

Според неговите оценки, до март запасите от кафе в страната може да намалеят до 7 милиона чувала от по 60 кг, при нужда от 9-12 милиона торби.

„Запасите достигнаха толкова ниско ниво, че даже при добра реколта следващата година Бразилия трудно би успяла да удовлетвори търсенето. Просто имаме нужда от дъжд”, убеден е Нелсън Карваляиш, член на управата на групата износители Cecafe.

В същото време световното търсене продължава да нараства. Според изследователския център hEDGEpoint Global Markets, употребата на кафени зърна тази година се е увеличила с 1,5% и с 2% миналата година. Успоредно с това нарастват и цените. Агенцията отбелязва, че стойността на фючърсите за сорта арабика в Ню Йорк са се увеличили с 11% на годишна база, като анализаторите са на мнение, че тази тенденция ще продължи.

"Световните цени ще продължат да се покачват и една от причините за това е несигурността относно бразилските доставки", обяснява Гилерме Мория, старши икономически анализатор в холандската банка Rabobank.

Ситуацията едва ли ще се промени в близко бъдеще, прогнозира още изданието. В публикацията се посочва, че сушата в Бразилия ще се засили през следващите месеци, докато в Колумбия, втората по големина страна производител на кафе, ще има прекомерни валежи.

Неблагоприятни метеорологични условия очаква плантациите за кафе в Гватемала, Хондурас и Никарагуа.

Десислава Станева
341 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини