Първи стъпки към пускането на пазара на лабораторно създадено месо

Pixabay
share

Американският стартъп "Ъпсайд фуудс" (Upside foods), който отглежда животински клетки, за да произвежда месо без да се убиват животни, е получил вчера зелена светлина за методите си на производство от Агенцията за контрол на храните и лекарствата  в САЩ (FDA), предаде Франс прес.

"Нашата компания се появи на пазара в свят, пълен със скептици, и днес ние отново творим история, превръщайки се в първата компания, получаваща такова писмо от  Агенцията за контрол на храните и лекарствата за месото, което създаваме в лаборатория". Това заяви със задоволство в комюнике Ума Валети, съосновател и главен изпълнителен директор на калифорнийската компания.

"Това е важна стъпка към нова ера в производството на месо и аз съм много въодушевен от идеята, че американските потребители ще имат шанса да се хранят с много вкусно месо, произведено директно от животински клетки", добави той. 

На практика "Ъпсайд фуудс" ще трябва да преодолее още много бариери, сред които и проверки на земеделското министерство на САЩ, преди да може да продава продуктите си. 

Агенцията за контрол на храните и лекарствата  в САЩ е разгледала внимателно предоставените данни и информация от компанията за методите и няма "допълнителни въпроси на този етап относно заключенията си във връзка с безопасността", обяви самият орган в отделно комюнике.

Бъдеще без клане на животни: Изграждат биореактори за изкуствено месо в САЩ

"Тази констатация обаче не е процес на одобрение", уточни агенцията. 

Няколко компании имат амбицията да произвеждат и пускат на пазара така нареченото "лабораторно" или изкуствено месо, за да могат хората да консумират животински протеини с по-малко влияние върху околната среда, отколкото има интензивното отглеждане на животни и без животните да страдат.

Тези продукти се отличават от заместителите от растителен произход като бифтеците на основата на соя и други съставки, имитиращи структурата и вкуса на месото, но не съдържащи животински протеини.

Стартъпът "Ийт Джаст" (Eat Just), конкурент на "Ъпсайд фуудс", е първият, получил разрешително за пускане на пазара на изкуствено месо в Сингапур през 2020 година, припомня АФП.

Миналия май  стартъпът подписа споразумение с производител на оборудване за разработването на огромни контейнери, в които се надява да произвежда пилешко и говеждо месо в голям мащаб.

В очакване да могат да сервират на хората лабораторно месо, което за момента е твърде сложно и скъпо за производство, други компании искат да завладеят пазара на храни за домашни любимци, които е по-лесно да бъдат задоволени, отколкото собствениците им.  

Водещи новини

Още новини