Телешкото месо измества свинското от трапезата ни

Pixabay
share

Традицията българите да консумират най-много свинско месо започва да се променя. Забелязват се нови хранителни навици и предпочитание към телешкото, въпреки че е почти два пъти по-скъпо, а тенденцията е за увеличение на консумацията. За това говорят цифрите на Министерството на земеделието за произведеното в промишлени условия говеждо и телешко месо, коментират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА.

За 2021 г. общото количество възлиза на 7,1 млн. т, което представлява увеличение с 14% спрямо равнището от предходната година.

Повишението се дължи на по-големия брой заклани животни - с 5 хил. броя повече, но при по-ниско средно кланично тегло - 206 кг през 2020 г. спрямо 202,2 кг през 2021 г. По прогнозни оценки на САРА производството на говеждо и телешко месо в кланиците през 2022 г. ще е около 7,4 млн. тона.

Едва 30% от свинското месо в магазините е българско

Цената на тон кланично тегло на говеждото и телешкото месо е разнопосочна от началото на годината. През февруари се наблюдава поскъпване с 1,5% спрямо предходния месец. Сравнено с година по-рано, скокът е с 22%. Успоредно с това издръжката на производството продължава да расте, но не в същата степен, каквато е при млечното говедовъдство, пише "Марица".

През месец март цената на тон кланично тегло на говеждото и телешкото месо се понижи с около 12% спрямо предходния месец. Проявлението на подобни ценови колебания в сектора произтича от неравномерното предлагане в отделни месеци както по отношение на количеството, така и на качеството на продукцията. Очакванията са ценовите нива през следващите месеци да се движат нагоре, следвайки повишението на европейските цени.

Подобна е прогнозата и за свинското месо

След относителната стабилност през първото тримесечие на 2022 г. при цените на едро на свинското месо, поддържани основно от натиска върху производствените маржове, прогнозите са за покачване на ценовите нива с около 9-12 процента през следващите два месеца. Според САРА се очаква през 2022 г. изкупните цени да са с около 20% нагоре в сравнение с 2021 г., което няма да е достатъчно да компенсира натрупаните загуби и да поддържа производството в условията на обичайна възвръщаемост.

Ценови ръст има и при пилешкото, и при агнешкото месо. Увеличението при цените на едро на пилешкото месо през месец март е с 15% спрямо предходния месец и с 36% на годишна база. Достигнатото ценово равнище от 4,07 лв./кг кланично тегло е най-високото за последните пет години и е над цената на свинското месо, като доскоро пилешкото месо беше най-евтиният протеин. Причините за значителното поскъпване са комплексни и обвързани с тенденциите на европейския пазар - силно търсене, ограничения в предлагането, засилени от разпространението на инфлуенцата по птиците в ЕС, инфлационни процеси.

Цените на едро на агнешкото месо се задържат над 14 лв./кг

кланично тегло от началото на годината, което представлява увеличение с 19% спрямо ценовите равнища от същия период на миналата година. Според производители на много места в страната цените във фермите достигат до 10 лв./кг живо тегло, за сравнение - през 2021 г. те се движиха между 6 и 8 лв./кг. Освен на по-високите цени на фуражите и горивата, увеличението се дължи и на намаленото поголовие в стадата.

Глобалният индекс на световните цени на месото, определян ежемесечно от ФАО, през март достигнаха най-високите си равнища за последните тридесет години. Най-сериозно повишение отбелязват цените на свинското месо - с 12% спрямо предходния месец, следвани от пилешкото (+4%), овчето и агнешкото месо (+2%) и говеждото и телешкото месо (+2%).

Почти двоен скок при яйцата 

Значително поскъпване има и при яйцата в целия европейски пазар - с 43% на годишна база. Причините са комплексни, но основно в силното търсене преди великденските празници при ограничения в предлагането. Една от водещите държави производителки - Франция, е силно засегната от разпространението на високопатогенна инфлуенца по птиците (птичи грип), като до този момент са унищожени около 5% от отглежданите птици в страната. Ситуацията все още не е овладяна, като десетки нови случаи се установяват почти всеки ден. Развитието на инфлационните процеси и продължаващият военен конфликт в Украйна, наред със заплахата от инфлуенца по птиците в ЕС създават очаквания за високи цени на яйцата и през идните месеци.

 

Водещи новини

Още новини